Jakiś czas temu w naszym rodzinnym ogrodzie
przeznaczyłam trochę słonecznego miejsca na zielnik. Ponieważ niektóre zioła są również bardzo ozdobne, sadzę je w towarzystwie kwiatów i w
doniczkach poustawianych to tu, to tam – na schodkach, przy drzwiach… Sprawdził
się też pomysł z drewnianymi skrzynkami (kupowanymi w miejscowym sklepie
spożywczym za kilka złotych) w których króluje teraz znany uciekinier – mięta
czy pięknie pachnący tymianek o zjawiskowych subtelnych kwiatkach.
Jednak nie wszyscy znają się na ogrodnictwie i
chcą ograniczyć jedynie do tej praktycznej jego części jakim jest uprawa
przydatnych w kuchni ziół – często kierowane jest w moją stronę pytanie: Które gatunki ziół wybrać?
Sporządziłam więc listę obecności ziół -
dzięki niej można sprawdzić co już mamy, a czego jeszcze brakuje. Jak
wiadomo: apetyt rośnie w miarę jedzenia - dlatego wkrótce stworzę kolejną listę
z mniej znanymi gatunkami czy tymi dzikimi, które możemy znaleźć wokół nas.
1. Czosnek niedźwiedzi
Wieloletnia lecznicza roślina przyprawowa i rarytas; cała roślina pachnie
intensywnie czosnkiem (cecha charakterystyczna).
Zastosowanie
kulinarne: młode liście zbieramy przed kwitnieniem i
świeże, drobno posiekane na chleb i do przyprawiania sałatek, sosów, twarożku,
jarzyn, dań makaronowych, ryżowych i ziemniaczanych.
2. Koper ogrodowy
Roślina jednoroczna o charakterystycznym
przyjemnym ziołowym aromacie.
Zastosowanie
kulinarne: świeży do przyprawiania sałatek,
surówek, zup, sosów, mięs i ryb; kwiatostany dodajemy do konserwowania ogórków,
a nasiona wykorzystujemy tak jak kminek; również jako napar na bezsenność.
3. Estragon
Bylina, wyrasta od 60 do 150 cm.
Zastosowanie
kulinarne: w niewielkich ilościach dosmakowuje
sałatki, sosy, zupy, drób, twarożek; jest nieodzownym składnikiem sera tartare
(z czosnkiem), jak też ziołowego octu, musztardy, wina i nalewek.
4. Ogórecznik lekarski
Jednoroczne zioło – raz wprowadzony do ogródka
będzie się sam rozsiewał.
Zastosowanie
kulinarne: do przyprawiania sałatek z ogórków i pomidorów,
ryb, jajek, twarogu, ziemniaków, zielonego sosu, piwa i wina jabłkowego;
jadalnymi kwiatami dekorujemy sałatki i zimne płyny.
5. Rukola, rokietta siewna
Roślina jednoroczna; rośnie szybko, ma silny
charakterystyczny zapach.
Zastosowanie
kulinarne: świeże liście i młode pędy
wykorzystujemy do pikantnych sałatek, surówek, zółtego i białego sera oraz
pizzy.
6. Melisa
Od 0,5 do 1 m wysokości, cała roślina pachnie
intensywnie cytryną.
Zastosowanie
kulinarne: młode pędy świeże, wysuszone lub
zamrożone jako przyprawa do sałat liściowych, pomidorów, twarogu, grzybów,
mięsa, ryb i sosów ziołowych. Nie gotujemy!
7. Mięta pieprzowa
Zioło wytwarzające rozłogi, osiągające od 30 do 90
cm wysokości.
Zastosowanie
kulinarne: do sałat, sosów, zup, na surówki, do jajek,
twarogu, deserów, galaretek, drinków, octu ziołowego i nalewek ziołowych.
8. Bazylia
Cała roślina roztacza intensywny charakterystyczny
aromat.
Zastosowanie
kulinarne: świeże, suszone lub mrożone liście do
przyprawiania mięs, ryb, jarzyn, dan jednogarnkowych, zup, sosów, sałatek,
pomidorów, pesto i na surowo.
9. Lebiodka, oregano
Bylina od 30 – 50 cm.
Zastosowanie
kulinarne: do potraw mięsnych, rybnych i
ziemniaczanych do zup, sosów, spaghetti, pomidorów, twarożku i serów; klasyczna
przyprawa do pizzy.
10.
Pietruszka
liściasta
Roślina przyprawowa o gładkich lub kędzierzawych
liściach, wyrastająca od 30 do 90 cm.
Zastosowanie
kulinarne: na surowo, suszona lub mrożona, drobno
posiekana do zup, zielonych sosów, twarogu, sera, jarzyn, dań mięsnych i
ziemniaczanych; nie gotujemy!
11.
Rozmaryn
Zimozielony półkrzew, o przyjemnym aromacie
kadzidła i igliwia.
Zastosowanie
kulinarne: potrawy mięsne, z grilla,
ziemniaczane, jarzynowe, nalewki i wina ziołowe.
12.
Szałwia
Bardzo aromatyczny półkrzew o szarozielonych,
wydłużonych i omszonych liściach, osiąga do 70 cm wysokości.
Zastosowanie
kulinarne: świeże i suszone do mięs, ryb, serów i
jarzyn, do kartoflanki.
13.
Cząber
ogrodowy
Delikatnie omszone,
spiczaste, bardzo aromatyczne listki do 40 cm wysokości.
Zastosowanie
kulinarne: smak piekący, pieprzny; na surowo,
zamrożony lub wysuszony do dań fasolowych, innych strączkowy, potraw z
ziemniaków, dań jednogarnkowych, mięs (zwłaszcza czerwonych), dziczyzny,
wędlin, w niewielkich ilościach do sałat.
14.
Tymianek,
macierzanka
Wieloletnia, wonna krzewinka.
Zastosowanie
kulinarne: do wędlin, pasztetów, mięs, dań
ziemniaczanych i jarzyn, zup, sosów, serów, pizzy.
Czy jest ktoś, kto ma pełny zestaw? Jakie są Wasze ulubione zioła?
Pełny zestaw mi nie grozi, zachodni balkon zabija słońcem co wrażliwsze zioła. Ale miętę, bazylię, szałwię i oregano mamy zawsze. Melisę jak trafię. Po iluś akcjach z wysiewaniem nasionek w końcu machnęłam ręką i sadzę sadzonki z supermarketu. Trochę do zupy, trochę do zapachu.
OdpowiedzUsuńTen kierunek świata załatwia dużo. Marzył mi się ganek w stylu włoskim - pełen donic z ziołami, ale wychodzi na wschód więc musiałam się obyć hortensją pnącą - sama mi w sumie weszła. No ale ja mam ogród, więc mogę poszaleć...
UsuńJeszcze nagietek,rumianek, pokrzywa:)
OdpowiedzUsuńPokrzywa na dziko, nagietek teraz też sam się rozsiewa - kocham go bardzo. Rumianku nie mam :)
Usuń