Uwieczniony przez St. Wyspiańskiego, hodowany na polach przez
Francuzów, złoty, zdrowy i wzmacniający. Kwitnie od kwietnia do lipca i często
uznawany jest za chwast – ot, zwykły mniszek lekarski.
Każda jego cześć ma odmienne właściwości lecznicze. Kwiat zawiera między innymi witaminę A
i C oraz przeciwutleniacze; nadaje skórze piękny świetlisty wygląd, wzmacnia
odporność, wspomaga wzrok, przyspiesza trawienie, ale co najważniejsze –
reguluje poziom hormonów żeńskich.
Ziele a więc liście pozwalają pozbyć się
między innymi migreny i nadmiaru wody w organizmie; napar z liści mniszka to
świetny tonik do przemywania twarzy.
Korzeń z kolei odtruwa i oczyszcza organizm
z toksyn, a nawet ma zdolność obniżenia poziomu cukru we krwi.
Może być składnikiem sałatek, syropów, galaretek, likierów,
zielonego koktajlu, lemoniady i jeszcze wielu produktów. Wystarczy tylko
szerzej otworzyć oczy i wybrać się na łąkę w ciepły, słoneczny dzień, przed
południem, kiedy płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Znajdziemy go również w sklepach ziołowych i tych ze zdrową
żywnością. Ważne, aby był ekologiczny i pozbawiony miejskich zanieczyszczeń.
Czy jednak wizytę w sklepie można porównywać z tą na łące? Z
dziecięcą zabawą wicia złotych wianków?
Z odgłosami natury i kwiatami wkoło?
A co z nasionkami? Tymi małymi spadochronikami rozsiewanymi przez wiatr? Są świetną zabawką. A bukiet z nich taki ulotny...
Mniszek lekarski - cudowna roślina, jego pozytywne właściwości to m.in. stymulacja procesów trawienia, działanie moczopędne, a także wspomaganie wytwarzania soków trawiennych i regeneracja wątroby. Więcej tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/jakie-ziola-odtruwaja-organizm-top-lista Taki miód z mniszka moja mama podawała mi też przy przeziębieniu czy grypie, tak więc to nie chwast, a roślina na wszelkie problemy zdrowotne. :)
OdpowiedzUsuńPora "łyknąć" trochę wiedzy, żeby z przyjemnością móc korzystać z dobrodziejstwa natury :)
Usuń