Kwiecień jak wiemy „przeplata” – trochę zimy, trochę lata.
Zapowiadają chłody, a kiedy już doświadczy się odrobiny ciepła i zdąży złapać
pierwszą opaleniznę, informacja o -3°C w nocy potrafi zmrozić i przerazić. Co
rano? Jak się ubrać? Jak przeżyć?
Proponuję przepis na tradycyjną
mokkę z książki M. Ward, KAWA 100 PRZEPISÓW:
Na 4 porcje
potrzebujemy:
½ szklanki gorzkiego kakao
½ szklanki cukru
2 szklanki gorącej, świeżo zaparzonej kawy
2 szklanki mleka
½ łyżeczki olejku waniliowego
½ szklanki ubitej śmietany kremówki
Zmielony cynamon
W rondelku mieszamy kakao z cukrem, dolewamy gorącą kawę i
zimne mleko. Podgrzewamy, często mieszając, aż zacznie się gotować. Zdejmujemy
z ognia i dodajemy olejek waniliowy. Przelewamy do kubków, dekorujemy z
wierzchu bitą śmietaną i cynamonem.
Ja przygotuję tę kawę bez bitej śmietany dzięki czemu będzie
lżejsza. Oczywiście kwestia upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz