środa, 17 maja 2017

Zioła - lista obecności

slow life blog

Jakiś czas temu w naszym rodzinnym ogrodzie przeznaczyłam trochę słonecznego miejsca na zielnik. Ponieważ niektóre zioła są również bardzo ozdobne, sadzę je w towarzystwie kwiatów i w doniczkach poustawianych to tu, to tam – na schodkach, przy drzwiach… Sprawdził się też pomysł z drewnianymi skrzynkami (kupowanymi w miejscowym sklepie spożywczym za kilka złotych) w których króluje teraz znany uciekinier – mięta czy pięknie pachnący tymianek o zjawiskowych subtelnych kwiatkach.

slow life blog


Jednak nie wszyscy znają się na ogrodnictwie i chcą ograniczyć jedynie do tej praktycznej jego części jakim jest uprawa przydatnych w kuchni ziół – często kierowane jest w moją stronę pytanie: Które gatunki ziół wybrać?

Sporządziłam więc listę obecności ziół -  dzięki niej można sprawdzić co już mamy, a czego jeszcze brakuje. Jak wiadomo: apetyt rośnie w miarę jedzenia - dlatego wkrótce stworzę kolejną listę z mniej znanymi gatunkami czy tymi dzikimi, które możemy znaleźć wokół nas.

1.  Czosnek niedźwiedzi

slow life blog

Wieloletnia lecznicza roślina przyprawowa i rarytas; cała roślina pachnie intensywnie czosnkiem (cecha charakterystyczna).
Zastosowanie kulinarne: młode liście zbieramy przed kwitnieniem i świeże, drobno posiekane na chleb i do przyprawiania sałatek, sosów, twarożku, jarzyn, dań makaronowych, ryżowych i ziemniaczanych.

2.  Koper ogrodowy

slow life blog

Roślina jednoroczna o charakterystycznym przyjemnym ziołowym aromacie.
Zastosowanie kulinarne: świeży do przyprawiania sałatek, surówek, zup, sosów, mięs i ryb; kwiatostany dodajemy do konserwowania ogórków, a nasiona wykorzystujemy tak jak kminek; również jako napar na bezsenność.

3.  Estragon

slow life blog

Bylina, wyrasta od 60 do 150 cm.
Zastosowanie kulinarne: w niewielkich ilościach dosmakowuje sałatki, sosy, zupy, drób, twarożek; jest nieodzownym składnikiem sera tartare (z czosnkiem), jak też ziołowego octu, musztardy, wina i nalewek.

4.  Ogórecznik lekarski

slow life blog

Jednoroczne zioło – raz wprowadzony do ogródka będzie się sam rozsiewał.
Zastosowanie kulinarne: do przyprawiania sałatek z ogórków i pomidorów, ryb, jajek, twarogu, ziemniaków, zielonego sosu, piwa i wina jabłkowego; jadalnymi kwiatami dekorujemy sałatki i zimne płyny.

5.  Rukola, rokietta siewna

slow life blog

Roślina jednoroczna; rośnie szybko, ma silny charakterystyczny zapach.
Zastosowanie kulinarne: świeże liście i młode pędy wykorzystujemy do pikantnych sałatek, surówek, zółtego i białego sera oraz pizzy.

6.  Melisa

slow life blog

Od 0,5 do 1 m wysokości, cała roślina pachnie intensywnie cytryną.
Zastosowanie kulinarne: młode pędy świeże, wysuszone lub zamrożone jako przyprawa do sałat liściowych, pomidorów, twarogu, grzybów, mięsa, ryb i sosów ziołowych. Nie gotujemy!

7.  Mięta pieprzowa

slow life blog

Zioło wytwarzające rozłogi, osiągające od 30 do 90 cm wysokości.
Zastosowanie kulinarne: do sałat, sosów, zup, na surówki, do jajek, twarogu, deserów, galaretek, drinków, octu ziołowego i nalewek ziołowych.
8.  Bazylia

slow life blog

Cała roślina roztacza intensywny charakterystyczny aromat.
Zastosowanie kulinarne: świeże, suszone lub mrożone liście do przyprawiania mięs, ryb, jarzyn, dan jednogarnkowych, zup, sosów, sałatek, pomidorów, pesto i na surowo.

9.  Lebiodka, oregano

slow life blog

Bylina od 30 – 50 cm.
Zastosowanie kulinarne: do potraw mięsnych, rybnych i ziemniaczanych do zup, sosów, spaghetti, pomidorów, twarożku i serów; klasyczna przyprawa do pizzy.

10.             Pietruszka liściasta

slow life blog

Roślina przyprawowa o gładkich lub kędzierzawych liściach, wyrastająca od 30 do 90 cm.
Zastosowanie kulinarne: na surowo, suszona lub mrożona, drobno posiekana do zup, zielonych sosów, twarogu, sera, jarzyn, dań mięsnych i ziemniaczanych; nie gotujemy!

11.              Rozmaryn

slow life blog

Zimozielony półkrzew, o przyjemnym aromacie kadzidła i igliwia.
Zastosowanie kulinarne: potrawy mięsne, z grilla, ziemniaczane, jarzynowe, nalewki i wina ziołowe.

12.             Szałwia

slow life blog

Bardzo aromatyczny półkrzew o szarozielonych, wydłużonych i omszonych liściach, osiąga do 70 cm wysokości.
Zastosowanie kulinarne: świeże i suszone do mięs, ryb, serów i jarzyn, do kartoflanki.

13.             Cząber ogrodowy

slow life blog

Delikatnie omszone, spiczaste, bardzo aromatyczne listki do 40 cm wysokości.
Zastosowanie kulinarne: smak piekący, pieprzny; na surowo, zamrożony lub wysuszony do dań fasolowych, innych strączkowy, potraw z ziemniaków, dań jednogarnkowych, mięs (zwłaszcza czerwonych), dziczyzny, wędlin, w niewielkich ilościach do sałat.

14.             Tymianek, macierzanka

slow life blog

Wieloletnia, wonna krzewinka.

Zastosowanie kulinarne: do wędlin, pasztetów, mięs, dań ziemniaczanych i jarzyn, zup, sosów, serów, pizzy.

Czy jest ktoś, kto ma pełny zestaw? Jakie są Wasze ulubione zioła?

2 komentarze:

  1. Pełny zestaw mi nie grozi, zachodni balkon zabija słońcem co wrażliwsze zioła. Ale miętę, bazylię, szałwię i oregano mamy zawsze. Melisę jak trafię. Po iluś akcjach z wysiewaniem nasionek w końcu machnęłam ręką i sadzę sadzonki z supermarketu. Trochę do zupy, trochę do zapachu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nagietek,rumianek, pokrzywa:)

    OdpowiedzUsuń