slow life

środa, 13 stycznia 2016

Jak zrobić dobrą kawę w domu czyli jak zrobić kawę w kawiarce (cz.2)


O smaku kawy decyduje mieszanka, stopień mielenia, jakość ekspresu i ludzka ręka (zarówno podczas palenia, jak i parzenia) a jej aromat potrafi działać na nas mocniej niż smak. Niech nie łudzą się posiadacze automatycznych, domowych ekspresów do kawy (w których wystarczy nacisnąć guziczek), że mają jakiś swój osobisty wkład w parzenie – w tym przypadku nie mają.
Rano aromat kawy od razu poprawi samopoczucie i koncentrację (byle wypić ją po śniadaniu) i rozkosznie działa na zmysły. Przyjemność poranka i miły początek dnia. Czy nie tego nam trzeba?

Mój ideał jest taki: wstaję rano i po śniadaniu lub odprowadzeniu dziecka do szkoły idę do kawiarni za rogiem gdzie przeglądam prasę, porządkuję myśli, rozbudzam się i planuję dzień. Rzeczywistość jest jednak zupełnie inna: mieszkam na wsi gdzie nie da się wypić dobrej kawy w kawiarni a jedyna kawiarnia nie mieści się „za rogiem”… tylko trochę dalej.

Cóż robić, trzeba stać się swoim własnym domowym baristą – amatorem.

Ja (jak wiadomo z cz.1) parzę kawę w kafetierce (inaczej: dzbanek do moki). Uzyskuję z niej napar o bardzo intensywnym smaku, zbliżonym do espresso (jednak bez kremy).

Poniżej podaję prostą instrukcję:

1.   Wlej ZIMNĄ wodę do dolnej części kafetierki (jakość wody ma bardzo duży wpływ na smak kawy). W pojemniku zazwyczaj znajduje się oznaczenie dopuszczalnej ilości wody – NIGDY go nie przekraczaj. Jeśli oznaczenia brakuje pamiętaj: POZIOM WODY MUSI ZNAJDOWAĆ SIĘ PONIŻEJ ZAWORKA.
2.   Uzupełnij filtr średnio mieloną kawą (w całości) – nie ubijaj jej.
3.   Umieść filtr w dolnej części i skręć całe urządzenie.
4.   Postaw urządzenie na palniku i powoli podgrzewaj.
5.   Kiedy usłyszysz charakterystyczne bulgotanie, zdejmij urządzenie z palnika i przelej kawę do filiżanki.


Wybierając dobrą kawę poznajemy nowe smaki i aromaty, możemy pić tę pochodzącą z gospodarstw ekologicznych i tych używanych w kawiarniach, gdzie pracują najlepsi polscy bariści.  Spróbuj odnaleźć w swojej filiżance słodycz, akcent kwiatowy, nutę orzechowo-czekoladową, smak prażonych orzechów laskowych, wiśni, świeżych cytrusów czy truskawek. Wybierz to, co odpowiada Ci najbardziej i delektuj się. Czy ktoś da się skusić? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz