środa, 20 kwietnia 2016

Mokka tradycyjna – przepis na idealną kawę na chłodne dni

mokka, przepis

Kwiecień jak wiemy „przeplata” – trochę zimy, trochę lata. Zapowiadają chłody, a kiedy już doświadczy się odrobiny ciepła i zdąży złapać pierwszą opaleniznę, informacja o -3°C w nocy potrafi zmrozić i przerazić. Co rano? Jak się ubrać? Jak przeżyć?

Proponuję przepis na tradycyjną mokkę z książki M. Ward, KAWA 100 PRZEPISÓW:

Na 4 porcje potrzebujemy:

½ szklanki gorzkiego kakao
½ szklanki cukru
2 szklanki gorącej, świeżo zaparzonej kawy
2 szklanki mleka
½ łyżeczki olejku waniliowego
½ szklanki ubitej śmietany kremówki
Zmielony cynamon
W rondelku mieszamy kakao z cukrem, dolewamy gorącą kawę i zimne mleko. Podgrzewamy, często mieszając, aż zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia i dodajemy olejek waniliowy. Przelewamy do kubków, dekorujemy z wierzchu bitą śmietaną i cynamonem.

Ja przygotuję tę kawę bez bitej śmietany dzięki czemu będzie lżejsza. Oczywiście kwestia upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz